SS | destek@abanozmedya.com | Trabzonloading

Sprey Boya Nedir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?

2019-11-11

Sprey Boya Nedir?

Selülozik sprey boya; araçların, bisikletlerin, motosikletlerin, ahşapların ve her türlü beyaz eşyaların boyanma ihtiyacını karşılaması ile birlikte dekoratif açıdan oldukça elverişli malzemedir. Tek bileşenli, elastik ve sert bir yapıya sahip olmasının yanı sıra selülozik boyalar sert darbelere karşı dayanıklı olma özelliğine sahiptir.

Kullanım öncesinde boyama işlemi yapılacak yüzeyi kir, pas ve yağdan temizleyiniz ve yüzeyin tamamen kuru olmasını sağlayınız. Sprey boya kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken iki nokta bulunmaktadır. İlk detay; kutunun iyice çalkalanmasıdır. İkinci detay ise; boyama yapılacak alana boyanızı 30 cm. uzaklıktan ve dik olarak sıkmalısınız. Boyama işleminiz bitti ancak boyanız kaldıysa bir sonraki işleme kadar boyanızı muhafaza edebilmek için kutuyu ters çevirip hava çıkıncaya kadar supaba basınız. Tıkanma olduğu taktirde supabı çıkarıp temizleyebilirsiniz. Bitmiş veya kullanıma devam edebileceğiniz boya kutularınızı güvenlik amacı ile 50ºC üzerindeki sıcaklıkta ve güneşte bırakmayınız. Serin ve kuru yerde ateşten uzak bir alanda saklamanızı tavsiye ederiz.

Sprey Boya ile Neler Yapabilirsiniz?

Sprey boya ile metal, ahşap, plastik ve her türlü beyaz eşya yüzeylerinde boyama yapabilirsiniz. Parlak görünmesinin yanı sıra koruma sağlamak için astar ile tamamlayabilirsiniz. Boyası yıpranmış, eskimiş; ahşap sandalyelerinizi, saksılarınızı, bisikletinizi, metal objelerinizi boyayarak değerlendirebilirsiniz.

Sprey Boya Nasıl Temizlenir?

Sprey boyalar birçok alanda kullandığımız malzemelerdir. Ancak istenmeyen yüzeylere geldiğinde zorlu lekeler bırakabilirler.

Peki, sprey boya nasıl temizlenir?

Sprey boya, asidik çözeltilerle yüzeylerden kolayca çıkarılabilir. Yüzeylerden kolay çıkarılabilmesi lekenin tazeliğiyle doğru orantılıdır. Bu sebeple lekeye hemen müdahale etmek çok önemlidir.

Her evde kolaylıkla bulunan malzemeler ile istenmeyen sprey boya lekesini çıkarabilirsiniz. Öncelik sprey boya bulaşan yüzeye uygun çözelti maddesine karar vermek. Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz. Kumaş yüzeye bulaşan boya çıkarma işleminde işler biraz daha zorlayıcı ve karışık olabilir. Kumaş yüzey yapısı gereği düz olmayan ve sıvıyı emen bir yüzeye sahip olduğu için boya kurumadan müdahale edebilmek avantaj sağlayacaktır. Henüz kurumamış boyayı su yardımı ile çözülmesini sağlayabiliriz. Kumaşa yapışan kısım için ise toz sodayı lekenin üzerine dökerek bir fırça yardımıyla çıkarmaya çalışabilirsiniz. Boya lekesi çıkmazsa alkollü ürünler ile lekeyi çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Duvar, cam, metal ve kumaş gibi yüzeylerden sprey boya çıkarma işlemini tamamladık ancak elimize bulaşan sprey boyayı nasıl çıkaracağımızı bilmiyorsak çözüm çok basit. Yoğun kimyasallar ile cildinize zarar vermek yerine basit malzemeler ile cildinize bulaşan boyayı kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Bu basit malzemelerden birkaçı; bebek yağı, hindistan cevizi yağı, tereyağı ve mayonezdir. Bu malzemeler ile de lekeyi çıkaramazsanız yumuşayan lekeyi aseton ile bastırmadan silerek çıkarabilirsiniz.

Sprey boya ile neler yapılabileceğini, bulaşan boyanın nasıl temizleneceğini öğrendiğimize göre eskimiş, bir köşeye atılmış eşyalarımızı değerlendirme vakti geldi.

Kolay gelsin.