SS | destek@abanozmedya.com | Trabzon loading

Silikon Nedir? Neden Silikon Kullanmalıyız? Silikon Nasıl Temizlenir?

-0001-11-30

Silikon Nedir?

Silikon; tek komponentli, solvent içermeyen, esnek bir malzemedir. Normal kauçuklardan daha dayanıklı ve hızlı kürleşen bir yapıya sahip olduğu için kauçuğun yetişemediği yerlerde rahatlıkla tercih edilebilir.

Neden Silikon Kullanmalıyız?

Yapısal olarak dayanıklı olması birçok alanda kullanılmasına olanak sağlamıştır. İnşaat, otomotiv, genel mühendislik, uçak sanayi, gemi sanayi, aydınlatma, tekstil, tıp ve kozmetik gibi birçok kullanım alanı mevcuttur.

Kısaca incelemek gerekirse ısısal anlamda -60 ile +180 derece gibi geniş bir çalışma alanına sahiptir. Doğru uygulamalar ve yöntemler ile bu sıcaklık +400 derecelere kadar çıkarılabilir. Bu özelliği sayesinde çok yüksek sıcaklıkta, aleve maruz kalmadığı sürece yanma olayı geçekleşmez. - 60 gibi derecelerde bile elastikiyetini korur, kırılma yapmaz. Hava şartlarına olan uyumu incelendiğinde ise; ozon, ultraviyole ışınlara, oksijene ve gazların etkisine karşı dayanıklıdır. Renk kaybına uğramaz, çatlama yapmaz.

Silikon Nasıl Kullanılır?

Yaşam alanımızın birçok yerinde ve özellikle suyla temas eden ıslak alanlarda silikona ihtiyaç duyarız. Öncelikle silikon uygulama işlemi için gerekli malzemelerin listesini çıkaralım. Maket bıçağı, silikon tabancası, silikon sökücü alet, ihtiyacımız olan silikon çeşidi ve sıvı sabun silikon çekme işlemini gerçekleştirmek için yeterli olacaktır. Silikon çekeceğimiz alana uygun malzememizi (duşa kabin silikonu, akvaryum silikonu, ayna silikonu, banyo ve mutfak silikonu, genel amaçlı silikon, ayna silikonu vb.) seçtikten sonra kutunun yanında bulunan uç kısmı maket bıçağı ile 45 derecelik açı olacak şekilde kesiyoruz. 45 derecelik açı ile kesip hazır hale getirdiğimiz silikonu tabancaya takarak işleme başlayabiliriz. Silikon uygulanacak alanda daha önce silikon uygulaması yapılmışsa silikon sökücü ile temizleyebiliriz. Daha sonra ise işlemi kolayca uygulayabiliriz. Silikon uygulama işleminden sonra parmağımıza süreceğimiz sıvı sabun ile silikonu hem kolayca düzeltebilir hem de elimize bulaşmasını engelleyebiliriz. Silikonu düzelttikten sonra alanı kullanabilmek için bir süre beklemeniz gerekiyor. Yer nemli ise 24 saat, nemli değilse 12 saat silikonun kurumasını bekliyoruz.

Silikon uygulama videosu için:

Silikon Nasıl Temizlenir?

Silikon temizleme yöntemleri yüzeyin yapısına göre değişiklik göstermektedir. Ahşap yüzeylerdeki silikonu, mermer ve cam yüzeylerde kuruyan silikondan daha rahat şekilde temizleyebilirsiniz. Mermer ve cam gibi yüzeylerde kuruyan silikonu tırnak veya silikon sökücü yardımıyla kazıdıktan sonra sıvı sabun ile kalan tortuları alana daha fazla yaymadan hafifçe silerek çıkartabilirsiniz. Silikon kalıntılarını temizlerken büyük dairesel alanlar çizmemeye dikkat etmeniz silikonun yayılmasını engelleyecektir. Ahşap yüzeylerde kurumuş olan silikon için daha dikkatli olmak gerekir. Çünkü işlem yaparken alanı çizmek istemeyiz. Boş ucundan tutacağınız silikonu yavaşça çekerek temizleyin. Yüzeyde küçük parçaların kaldığını fark edeceksiniz. Bu küçük kalıntılar için ise silikon lekesinin üzerine fön makinesi ile yüksek ısı uygulayarak yumuşatıp temizleyebilirsiniz.

Bu yazımızda silikon nedir, nasıl kullanılır ve nasıl temizlenir konusunu işledik. Bir sonraki konumuz poliüretan köpükler üzerine olacak.

Yeni bilgiler için takipte kalın...